Ryktet om min död är betydligt överdrivet
Färgglatt mellanmål
Mums, mums: fil, clementin, blåbär, granatäpple.
Frulle
Dagens frukost:
- Fil med tärnat äpple, lingon, hemmagjord äpplemos och hemmagjord pepparkaksmüsli
- Två mackor, en med matjesillröra (matjesill, kokt ägg, rödlök, turkisk yoghurt, senap, citron) och spenat, en med leverpastej och tomat
- Frukt
- Grönt te
Ha en fin dag!
Rödbetschips - billig och enkel gourmetmat!
Tänkte tipsa om något riktigt, riktigt gott - rödbetschips! I affärerna säljs de dyrt som gourmetmat, men faktum är att det inte är så svårt att göra själv. Bara man har koll på dem i ugnen så att de inte blir brända behöver man knappast oroa sig!
Egentligen klarar sig rödbetschipsen utan andra kompanjoner, men vill man ge de ensamma stackarna lite sällskap kan man göra som jag gjorde och dutta på getostkräm (mosa chèvreost och en klick turkisk yoghurt) och toppa med ett litet torkat blåbär. Smått beroendeframkallande!
Rödbetschips
Sätt ugnen på 175 grader. Skala och hyvla rödbetorna tunt (med osthyvel eller mandolin) och lägg sedan ut skivorna på en plåt men bakplåtspapper, utan att de täcker varandra. Sätt in i ugnen i 15-30 minuter, beroende på hur tjocka skivorna är. När rödbetorna börjar ändra färg och "krispa till sig" stänger du av ugnen, sätter ugnsluckan på glänt, och låter härligheterna torka i minst en kvart. Sen är det bara att mumsa i sig!
O helga rester
Här pågår restförtäring, precis som det förmodligen gör hos så många andra också. Dagens frukost bestod därför av små "brödslattar" med diverse restobjekt: leverpastej, laxröra, och kallrökt lax med räkor och rom (fiskrom, såklart. Inbilla er inget annat). Till detta blev det en citronfil/yoghurt (blanda turkisk yoghurt med en klick fil och lite citron) med clementin, blandade bär och pepparkaksmüsli, lite blandad frukt och en stor kopp grönt te!
Laxtårta med löjrom

Laxtårta med löjrom
Botten:
200 g mörkt bröd
50 g smör
Fyllning:
5 hårdkokta ägg, hackade
200 g kallrökt lax, hackat
1 dl hackad gräslök
2 msk senap
2 dl crème fraîche
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
100 g löjrom
1. Finfördela brödet, lättast med mixer, och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar form, ca 24 cm i diameter, och låt stå kallt i minst 15 minuter.
2. Blanda ägg, lax, gräslök och senap. Rör försiktigt ner crème fraîchen och smaka av med salt och peppar. Lägg röran på botten och låt stå kallt i minst 2 timmar.
3. Dekorera med löjrom innan servering.
Julfrukost

Saffransbovetegröt (1 liten portion)
Häll 1 dl kokande vatten över 1/2 dl krossat bovete och låt svälla i 5 minuter. Häll sedan på 1 dl mjölk, en kanelstång, en nypa råsocker, en nypa salt, kardemumma och saffran och låt koka på svag värme i 10 minuter. Klart!
Ha en underbar, underbar jul!
Hemmagjord senap

Enkel äppelsenap
26 g bruna senapsfrö
26 g gula senapsfrö
1 dl vatten
2 msk äpplemos (eftersom jag var extra huslig gjorde jag mitt eget. Bara att koka sönder tärnat äpple med kryddor och sedan mosa!)
0,75 dl äppelcidervinäger
1 tsk honung
2,5 krm salt
1,5 msk rapsolja
Låt senapsfröna koka upp med vattnet i en minut och ställ sedan åt sidan i fem. Mixa (inget mortlande här!) sedan till krämig konsistens. Tillsätt allt utom oljanoch mixa lite till. Mixa lite till,mixa lite till,mixa lite till och tillsätt sedan till sist oljan. Häll upp på burkar och låt till sig några dagar i kylen.
Mellanmålstips

Operation julgottor
Operation julgottor har officiellt börjat, och i veckan har jag hunnit göra både snickerskakor och bountybollar. Snickerskakor kom till mig genom en uppenbarelse (läs: internet) för några år sedan och har varit en stadig favorit sedan dess. Bountybollar är årets nykomlingar, men framtiden ser ljus ut för även dem! Underbart goda är de båda två i alla fall (Ja, självklart har jag redan provsmakat. Håller de dock gömda för övriga familjen på hemlig plats tills julafton. Något annat vore bara dumdristigt.)

Snickerskakor
350 g jordnötssmör
2 dl sirap
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 dl krossade cornflakes
1 dl kokos
200-250 g choklad
Blanda jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull och låt smälta på svag värme. Tillsätt sedan cornflakes och kokos och rör ihop, bred sedan ut i en form så att smeten är cirka 2 cm. Smält sedan choklad över vattenbad, om du vill kan du även blanda i 0,5 msk olja för att göra chokladen smidigare när du skär upp bitar. Häll chokladen över smeten och låt sedan stå kallt tills du kan skära upp lagom stora bitar. N-j-u-t!

Bountybollar
2 dl vispgrädde
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
200 g kokos
200 g choklad
Låt allt utom kokos och choklad koka ihop tills konsistensen blir lite seg, tar ungefär 5-8 minuter. Rör sedan ned kokosen och låt smeten svalna lite innan du rullar små bollar. Låt stå kallt i minst en timme. Smält sedan choklad, doppa kokosbollarna, dekorera om du vill, och låt sedan stelna. Klart!
Ett tips om ni får choklad över är att göra chokladbräck genom att hälla ut det på bakplåtspapper och toppa med det du har hemma - jag gjorde några med fransk nougat, rostade nötter, torkade blåbär och flingsalt!

Äggvitewrap
God morgon! Till frukost idag blev det bland annat äggvitewrap med saffranssmak. Ni skeptiker där ute kanske rynkar på näsan, men det är faktiskt riktigt gott! Wrapen behöver man såklart inte smaksätta med saffran om man inte vill, jag tvingar ingen. Örtkryddor, en klick pesto, pepparkakskryddor, eller bara à naturel fungerar också utmärkt. Fyllningen är såklart inte heller skrivet i sten, idag tog jag turkisk yoghurt, sallad, tomat och kalkonskinka.
Äggvitewrap
Vispa två äggvitor till ett hårt skum, sådär så man kan vända bunken upp och ner ni vet. Blanda sedan ner 2 msk sojamjöl (annat mjöl går säkert också bra), och valfri smaksättning med en nypa salt. Bred ut smeten till en lagom tjock platta på bakplåtspapper och grädda i ugnen på 225 grader i cirka 5 minuter. Ta ut och låt vila några minuter. Lossa, fyll, ät!
Inspiration har jag fått från www.frukostera.blogg.se, men har ändrat om ganska mycket i receptet.
Ha en fin dag!
Man tager vad man haver

Hörde jag fruktoman?

Frukost, frukost, frukost

Redo för måndag!
Pestobönor

Pestobönor
Skölj en tetra blandade bönor (jag gillar Zetas ekologiska bäst) och låt rinna av. Blanda sedan med en klick pesto, basilikablad, vitlöksflingor och de örtkryddor du känner för. Salt och peppar också såklart. Pricken över i:et blir en skvätt pressad citron och vit balsamvinäger.
Har ni några bra bön-tips? Vill gärna höra!
Pepparkakspyssel
Papparkakspyssel har egentligen aldrig varit min starka sida. Förra årets pepparkakshusprojekt slutade med knuten näve och krossat pepparkakshus, samt löfte om att aldrig, aldrig försöka mig på något som involverar pepparkaksdeg och byggande.
Det där löftet höll i ungefär...ett år. I veckan kände jag mig rejält revanschsugen och bestämde mig för att ge det hela ett försök. Upprustad med alla tips man kan få efter att ha googlat "tips+pepparkakshus" satte jag igång, OCH KLARADE DET. Lyckan var total! Vet inte om det var tur eller skicklighet, men de tips jag tog till mig var:
- Gör pepparkaksdelarna lite tjocka och grädda dem lite för länge så de blir ordentligt hårda
- Strunta i smält socker och montera med kristyr
- Stöd upp huset med glas eller annat medan det torkar
Och viktigast av allt: Tålamod är en pepparkaksbagares bästa vän.
Man skulle kunna tro att jag nöjde mig där, men pepparkakshuset gav mig blodad tand, så idag påbörjade jag därför nästa projekt: en pepparkaksskål i form av en krona! Inspiration fick jag ifrån kryddburken.se och mall klippte jag ut ur tidningen Hembakat nummer 6. ¨
Även den blev lyckad! Just nu befinner jag mig i någon sorts pepparkaksbagareufori. Sky's the limit! Vem, vet nästa pepparkaksprojekt kanske blir något i denna stilen?:
(Bild hämtad från http://www.coolorama.com/cakewrecks-com/sunday-sweets-oh-snap/)
Söndagsfrukost


Revbensspjäll och underbar grönkålssallad med nötter och clementin
Grönkålssallad:

Rykande heta och saftiga revbensspjäll:

Julig grönkålssallad med clementin och rostade nötter
1. Förväll en näve grönkål i lättsaltat vatten i 1 minut, spola sedan med kallt vatten för att bevara den klara gröna färgen. Låt rinna av.
2. Rosta hackade hasselnötter gyllene i torr stekpanna.
3. Lägg nötterna åt sidan, lägg en klick smör i pannan och stek sedan skivad purjolök med lite örtsalt tills den blir bränd (blir en helt annan, djupare, smak!)
4. Filéa clementin och tärna äpple.
5. Blanda samman grönkål, purjolök, äpple och clementin med lite pressad clementinsaft från "clementinskeletten" och vit balsamvinäger. Peppra och salta med örtsalt, toppa med nötterna.
6. Njut!
Receptet på revbensspjällen finner ni här: http://www.recept.nu/1.253609/sara_ekman/varmratter/kott/morfars_honungsspjall_med_vitkalssallad
Ha en fortsatt trevlig lördagskväll!
Lördagsfrukost

Frusna blandade bär (blåbär, tranbär och jordgubbar), toppat med dinkelpuffar, havreringar och varm mjölk. En rågkuse, ena halvan med leverpastej och andra med kalkon, gurka och gårdagens örtsås. Till detta lite "side-snacks" i form av frukt och en stor kopp blåbärste!
Det där med frusna bär och varm mjölk tycker jag ni ska testa, blir underbart gott!
Sa någon fredagsmys?
Det där med tacofredag har aldrig riktigt varit min grej. Fisk däremot! För kvällen matades en hel firre med citron, lök, örter och smör snabbare än någon hinner säga "salsasås". En tjusig follieoutfit fick den på sig, innan det var skjuts in i ugnen på 200 grader i cirka 45 minuter (för en simmare med matchvikt på cirka 1 kg). Underbart gott, för att inte snacka om vilken doft som spred sig när den tjusiga folieoutfiten åkte av... Drömscenariot hade varit om jag nu kunnat skriva att jag varit nere hos min favoritfiskare i hamnen och fått den levererad, men tyvärr måste jag meddela att den fiskades direkt från ICAs frysdisk. Dessutom har jag ingen favoritfiskare i hamnen. Ingen hamn på nära avstånd heller för den delan. Men hey, jag lovar att det var gott i alla fall!
Firre innan ugn:
Firre efter ugn (man kan nästan se hur gott det luktar!):
Inte behöver man krångla med tillbehören heller. Kokt potatis, hemmagjord örtsås och rikligt med grönsaker är rätta melodin:
Mums!
Ha en fortsatt trevlig fredagskväll!
Så var jag med matblogg!
Det var inte så svårt som jag trodde, det där med att skaffa blogg. Eller, matblogg, för det är ju det den här bloggen ska handla om. Mat. Äta. Hunger. Aptit!
Det vore milt uttryckt att säga att jag gillar mat. Jag snarare älskar mat, är besatt av mat. Redan som liten fick mamma använda brösttratt eftersom jag var så ivrig med att få bröstmjölk, och på den vägen är det. När jag växt ifrån bröstmjölken stod jag alltid och tittade på när mamma lagade mat, tills jag var tolv och kände att observationerna var över. Det var dags för nytt styre, det var dags att störta regimen. Mer och mer tog jag över mark i köket tills det hela var mitt territorium. Idag är jag 18 år, och har stått för matlagningen i familjen sedan erövringen som tolvåring. Love it!
Jag tänker på mat ungefär alltid. Alltid. Att laga, äta, prata, läsa, titta, tänka, drömma mat är det bästa jag vet. I den här bloggen tänkte jag dela med mig av allt det där. Hoppas ni har lika stor aptit som jag!